وضعیت حقوقی محجورین
وضعیت حقوقی محجورین
زمانی که از وضعیت حقوقی اشخاص صحبت میکنیم، منظورمان این است که آیا شخص مورد نظر صلاحیت اعمال حقوق و تکالیف قانونی خود را دارد یا خیر؟ اگر چنین حق و صلاحیتی برای وی مفروض است، چگونه و تحت چه شرایطی میتواند حقوق خود را ایفا و تکالیف خود را اجرا نماید؟
برای مطالعه وضعیت حقوقی محجورین ما به بررسی وضعیت آنها در انعقاد معاملات مختلف و نیز عقد نکاح به طور جداگانه میپردازیم. با ما تا انتهای مطلب «وکیل دادگستری و وضعیت حقوقی محجورین همراه باشید.
وضعیت حقوقی صغار
در این قسمت وضعیت حقوقی صغار ممیز و غیرممیز را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم:
1- صغیر غیر ممیز: به طور کلی، تمام معاملات صغیر ممیز اعم از صرفاً سودده و یا پایاپای، باطل است. تحت هیچ شرایطی این معاملات قابل تنفیذ نیست.
2- صغیر ممیز: معاملات صرفاً سودده این اشخاص کاملاً صحیح و معتبر است. مانند هبه و صلح بلاعوض. لیکن معاملاتی که امکان زیان در آن وجود دارد مثل بیع، اجاره و غیره باطلاند.
نکته در خصوص نکاح صغار
بر اساس مقررات قانون مدنی، سن ازدواج در دختران 13 سال تمام و در پسران 15 سال است. بنابراین ازدواج آنها زیر سن مزبور، با مانع قانونی مواجه است. لیکن چنانچه ولی آنها اجازه نماید امکان نکاح برای آنها زیر سن قانونی نیز وجود دارد.
وضعیت حقوقی سفیه
به طور کلی، معاملات سفیه به دو دسته تقسیم میشوند:
1- معاملاتی که صرفاً سودده هستند مثل هبه و صلح بلاعوض: انجام این معاملات از سوی سفیه صحیح بوده و بلااشکال است.
2- معاملاتی که امکان ورود زیان در آنها وجود دارد: حکم این دسته از معاملات بر اساس قانون، غیرنافذ است. یعنی این که چنین معاملهای نیاز به تنفیذ قیم دارد.
نکته در خصوص نکاح سفیه یا غیررشید
بر اساس قانون هیچ گونه ممنوعیتی برای ازدواج سفیه یا غیررشید وجود ندارد. بنابراین عقد نکاح که توسط سفیه و یا غیررشید منعقد میگردد، صحیح است. البته در خصوص مسائل مالی مربوط به ازدواج مثل مهریه، نمیتواند بدون اذن قیم خود اقدام نماید. و چنانچه رأساً مالی را به عنوان مهریه تعیین نماید، غیرنافذ بوده و قابل ابطال است.