ظهرنویسی چک و سفته
ظهرنویسی چک و سفته
ظهرنویسی به معنای درج عبارتی تعهدآور پشت سند تجاری از سوی دارنده آن است. البته ظهرنویسی میتواند بنا به دلایل مختلفی صورت بگیرد که از آن جمله میتوان به انتقال، وکالت و وثاقت اشاره کرد. به هر حال، انجام ظهرنویسی در اسناد تجاری شرایط، ضوابط و آثاری را بر اساس قانون در پی دارد. ما در مطلب «ظهرنویسی چک و سفته» به بررسی این شرایط، ضوابط و آثار میپردازیم. لازم است که همه افراد پیش از انجام ظهرنویسی با هر هدفی نسبت به این مسائل آگاهی داشته باشند. بنابراین، تا انتهای مطلب حاضر با ما همراه باشید تا با آثار ناخواسته منفی مواجه نشوید.
دریافت مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری »»» 88403987- 021
انواع ظهرنویسی چک و سفنه
همانطور که در مقدمه توضیح دادیم، ظهرنویسی بنا به دلایل گوناگونی انجام میشود. لیکن مهمترین این دلایل به شرح زیر است:
1- انتقال مبلغ مورد تعهد سند به ثالث
2- ظهر نویسی به دلیل اعطای وکالت به دیگری
3- بابت وثاقت دین دارنده سند به شخص ثالث
در ادامه مطلب «ظهرنویسی چک و سفته» به بررسی شرایط، ضوابط و آثار هر یک از جهات انجام ظهرنویسی میپردازیم.
ظهرنویسی چک و سفته به جهت انتقال مبلغ سند تجاری به ثالث
به طور کلی اولین و مهمترین کاربرد ظهرنویسی اسناد تجاری، انتقال مبلغ مورد تعهد در سند تجاری به شخص ثالث است. در این مدل از ظهرنویسی، دارنده سند تجاری با درج امضا در ظهر سند تجاری آن را به دیگری منتقل مینماید. با انجام ظهرنویسی به منظور انتقال و تحویل سند تجاری مزبور به منتقلٌالیه . بنابراین از تمام حقوق دارنده سند تجاری نیز برخوردار است.
شرایط ظهرنویسی چک و سفته به منظور انتقال به ثالث
تحقق ظهرنویسی سند تجاری به جهت انتقال مبلغ آن به ثالث مستلزم رعایت شرایطی است که در ادامه به تشریح هر یک از این موارد میپردازیم:
1- لزوم تسلیم سند تجاری به منتقلٌالیه
شرط اولیه تحقق ظهرنویسی به جهت انتقال به ثالث این است که سند تجاری مزبور پس از امضاء تسلیم منتقلٌالیه گردد. به عبارت بهتر، تا زمانی که سند تجاری فوقالذکر، به منتقلٌالیه تسلیم نشود، ظهرنویسی انتقالی نیز محقق نمیگردد.
2- لزوم درج امضاء دارنده در خود سند تجاری
به طور کلی انتقال سند تجاری به سه طریق امکانپذیر است:
1- ظهرنویسی سند تجاری به جهت انتقال
2- تنظیم قرارداد جداگانه
3- ظهرنویسی شفاهی
برای این که انتقال سند تجاری به صورت صحیح و مطابق قانون تجارت انجام پذیرد، باید ضمن خود سند تجاری امضاء دارنده قید گردد. البته انتقال سند تجاری از طریق تنظیم قرارداد جداگانه نیز صحیح است لیکن تحت شمول مقررات قانون مدنی قرار میگیرد و تابه قانون تجارت نخواهد بود.
در خصوص ظهرنویسی شفاهی نیز توجه به این نکته ضروری است که این نوع ظهرنویسی کاملاً معتبر و صحیح است. در واقع همانند سایر قراردادهای شفاهی افراد در جامعه است. لیکن همچون حالت دوم این نوع ظهرنویسی تحت شمول مقررات قانون تجارت نیست و صرفاً از منطر قانون مدنی معتبر و صحیح است.